70 років тому, 18 лютого 1942 р., народився професор Джеймс Мейс. Американський політолог і журналіст з корінням черокі став голосом українців, що загинули під час Голодомору 1932-1933 рр. Його знають могилянці, яким у 1995-2004 рр. він викладав курси з політології в Києво-Могилянської академії.

6 лютого 1914 року народився Омелян Миколович Антонович, правник, громадський діяч.

23-24 березня 2022 р. в НаУКМА відбудеться 9-та Міжнародна науково-практична конференція «Наукова комунікація в цифрову епоху».

Запрошуємо до участі представників наукових установ, бібліотек та видавництв, редакційних колегій наукових журналів, спеціалістів з електронного інформаційного обслуговування.

25 лютого 2021 виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки.

Протягом 2021 року викладачі, студенти та дослідники НаУКМА мають змогу користуватись базою даних з медіа та комунікаційних досліджень - EBSCO Communication Source.

CEEAS - це база даних повнотекстових наукових журналів, опублікованих у країнах Центральної та Східної Європи.

18 лютого народився Джеймс Мейс, американський історик, журналіст, який заговорив про український Голодомор перед цілим світом.

Відповідно до наказу №71 від 16.02.2021 карантин в Національному університеті «Києво-Могилянська академія подовжено до 30 квітня. 

Інформаційно-бібліографічний відділ Наукової бібліотеки веде постійну роботу з відслідковування публікацій викладачів та згадок про НаУКМА у пресі.

Сьогодні ми відзначаємо 68 років з дня народження Джеймса Мейса.

Запрошуємо на семінар "Гранти Програми Фулбрайта та публікації у WoS: що спільного?", що відбудеться 18 лютого в Американській Бібліотеці імені Віктора Китастого НаУКМА (Window on America Viktor Kytasty American Library Kyiv).

"Історичні, правові і політичні аспекти розвідувальної діяльності держави" - дослідження розвідника, генерал-лейтенанта запасу, доктора військових наук Віктора Гвоздя.

Запрошуємо на семінар "Гранти Програми Фулбрайта та публікації у WoS: що спільного?", що відбудеться 18 лютого в Американській Бібліотеці.

Наукові публікації мають вирішальне значення для розвитку науки і відіграють основну роль у налагодженні контактів між вченими. Wiley сьогодні - це не тільки бібліотека, це платформа для спілкування професійних дослідників, де є можливість поділитися результатами своїх досліджень.

6 лютого - презентація видання «Меморіальна бібліотека Джеймса Мейса в НаУКМА», виданого у 2019 році.

Монографію «Бурштиновий промисел Прип’ятського басейну: історія, розвідка, видобуток» (2018) невдовзі можна буде замовити в Могилянській бібліотеці.

John Wiley & Sons (скорочене найменування – Wiley) – одне з найдавніших академічних видавництв у світі, яке має багату історію та захоплюючу колекцією контенту та рішень для науки, вищої освіти та бізнесу.

Шановні читачі, пропонуємо Вашій увазі Opens external link in new window«Звіт про роботу Наукової бібліотеки НаУКМА у 2018 р.».

21 лютого 2019 р. Наукова бібліотека НаУКМА підписала Угоду про співпрацю  з Бібліотекою Київського університету ім. Бориса Грінченка.

В НаУКМА розпочато безкоштовний тестовий доступ до книг видавництва "Центр навчальної літератури" через веб-інтерфейс Opens external link in new windowculonline.com.ua. 

Період тестового доступу: 20 лютого - 31 березня 2019 року.

У лютому 2019 р. Національний університет «Києво-Могилянська академія» отримав ще один подарунок від визначної української літераторки, професорки Університету Ріо-де-Жанейро, лауреатки Шевченківської премії, почесної докторки НаУКМА Віри Вовк.

Протягом 20 лютого - 30 березня 2019 в НаУКМА буде відкрито тестовий доступ до порталу Opens external link in new windowStatista, що надає онлайн доступ до більш ніж мільйона статистичних даних і фактів, кількісних даних про засоби масової інформації, бізнес, фінанси, політику та до широкого кола інших тем, цікавих для дослідників маркетингу, менеджменту, бізнесу та ринкових відносин. 

Могилянські бібліотекарки відвідали VI Зимову школу молодих бібліотекарів УБА "Visible Library: професійна комунікація", що відбулася 12-15 лютого 2019 року, с. Ізки Закарпатської обл.

Запрошуємо архівістів, музейників, бібліотекарів, усіх, кому цікава галузь цифрової гуманітаристики, на зустріч із діджитал-архівісткою Іриною Глік (Пенсильванський Університет, США).

Шановні користувачі, запрошуємо взяти участь у вебінарі «База даних Statista для досліджень з маркетингу, бізнесу та менеджменту», що відбудеться у четвер, 7 лютого. Портал Opens external link in new windowStatista – надає онлайн доступ до більш ніж мільйона статистичних даних і фактів, кількісних даних про засоби масової інформації, бізнес, фінанси, політику та до широкого кола інших тем, цікавих для дослідників маркетингу, менеджменту, бізнесу та ринкових відносин.

28 лютого о 17:00 запрошуємо вас на семінар-тренінг з роботи у бібліографічній базі даних Scopus. 2017 року українські наукові установи та вищі навчальні заклади (серед них і Києво-Могилянська академія) отримали доступ до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science. Саме тому навички користування міжнародною реферативною базою даних Scopus, гаслом якої є: «refine your research» («вдоскональте власне дослідження»), є необхідними для студентів, наукових керівників, аспірантів і всіх, хто проводить власне наукове дослідження на якісному міжнародному рівні.

Києво-Могилянська академія отримала передплачений доступ до повних архівів українських періодичних видань в Америці. А саме - до "The Ukrainian Weekly" та "Свобода".

Запрошуємо могилянських правників - як студентів, так і викладачів - на тренінг з користування однією з найбільших світових баз юридичних документів Hein Online. У локальній мережі Академії передплата на цю базу даних діє протягом 2018-го року.

8 лютого о 14:30 в Opens external link in new windowАмериканській бібліотеці чекаємо могилянських дослідників, що планують подаватися на конкурси Державного Фонду Фундаментальних Досліджень.

8 лютого о 15:00 запрошуємо на презентацію книжки «Мова радянського тоталітаризму», що відбудеться в Бібліотеці Антоновичів, 25-й читальній залі.

8 лютого о 17:00 запрошуємо студентів та науковців НаУКМА на тренінг із користування базою даних Opens external link in new windowEastView, що відкрита для могилянців в тестовому режимі протягом лютого 2018. База даних East View містить джерела з суспільних і гуманітарних наук, військової тематики, новин інформаційних агентств Росії та країн СНД, центральної та регіональної російської періодики, й періодики країн СНД, а також колекції таких радянських періодичних видань, як «Правда та «Известия». Під час тренінгу дізнаємось про особливості пошуку та користування ресурсом.

У ці дні згадуємо мецената, людину, що допомогла відбудувати корпус Бакалаврської бібліотеки Могилянки. За кордоном в еміграції вони разом з дружиною заснували благодійну фундацію, кошти з якого скеровували на доброчинні проекти в Україні.

Opens external link in new windowНещодавній наказ №29 зобов’язав могилянських дослідників створити та відредагувати вже створені профілі в базі даних Google Scholar. 7 лютого о 17:00 в Бібліотеці Антоновичів відбудеться тренінг для науковців, що скерований на покращення навичок ефективної роботи з безкоштовною спеціалізованою пошуковою системою Google Scholar, яка дозволяє проводити пошук академічної літератури. 

Гарна новина для істориків та культурологів! Впродовж лютого 2018 спільнота НаУКМА зможе користуватися базою даних Opens external link in new windowEast View. База даних East View містить джерела з суспільних і гуманітарних наук, військової тематики, новин інформаційних агентств Росії та країн СНД, центральної та регіональної російської періодики, й періодики країн СНД.

Репозитарій