Ю. Семенко разом з репресованою родиною був вивезений у 1930 р. до табору до північної Росії. У 1937 р. зміг повернутися в Україну; навчався на філологічному ф-ті Дніпропетровського університету; в Запорізькому педінституті одержав диплом викладача української мови й літератури. Під час німецької окупації вчителював в Апостолівській середній школі та очолював товариство «Просвіти» округи Апостолове – Кривий Ріг. На початку 1944 р. вивезений до Німеччини, де працював як «остарбайтер» вантажником  у депо Ганновера. У 1950-1954 рр. –  співредактор газети «Українські вісті» (м. Новий Ульм), у 1957-1966 рр.  – головний редактор «Українського селянина». Друкувався в часописах в країнах поселення української еміграції. Очолював Селянську партію, згодом Союз Земель Соборної України та був керівником представництва Української Народної Республіки в Німеччині. Підтримував дружні стосунки з діячами української еміграції – Володимиром Доленком, Тарасом Бульбою-Боровцем, Наталією Полонською-Василенко, з шаховими гросмейстерами – Олександром Селезнівим, Федором Богатирчуком, Юхимом Боголюбовим, Степаном Попелем.

Юрій Семенко – автор та упорядник низки книг, зокрема, спогадів про Голод 1933 року в Україні та історію шахів в Україні і в українській діаспорі ("Шахи в Україні").

З проголошенням незалежності України друкувався в багатьох українських періодичних виданнях, зокрема, в часописах «Вільна думка», «Борисфен», «Козацтво», «Кур’єр Кривбасу», «Старожитності», «Наш час». Він – один із спонсорів словника «Діячі Січеславської «Просвіти».

В останні роки життя Ю. Семенко передав окремі комплекси своїх бібліотеки і архіву до Української вільної академії наук в США та  бібліотеки ім. Симона Петлюри в Сарселі, Париж. До Наукової бібліотеки НаУКМА книги й архівні документи Ю. Семенка надійшли у 2005 р. від київського журналіста Петра Безпалька, котрий був знайомий з Ю. Семенком і написав про нього декілька статей в українській періодиці та в книзі «Шахісти української діаспори». - К., 1999.   

У НаУКМА зберігається частина документів архіву Ю. Семенка, що датується в основному періодом 1990-х – початку 2000-х рр. і включає його листування з українськими журналістами, науковцями, статті та замітки про Ю. Семенка в українській періодиці, фотографії. Ю. Семенко брав участь у різних шахових змаганнях, був членом шахових асоціацій, підтримував стосунки з багатьма шахістами. Завдяки йому сьогодні в НаУКМА зберігаються автографи видатних українських та іноземних шахістів – Адріана Михальчишина, Олександра Білявського, Володимира Корчного,  Людека Пахмана. З описом архівному фонду Ю. Семенка можна ознайомитись за посиланням.

за повідомленням Керівника Музею НаУКМА,
кандидата історичних наук

Таїси Сидорчук

Репозитарій