У четвер, 22 грудня, відбувся тренінг «Бібліографічне посилання: загальні положення та правила складання», що провели спеціалісти інформаційно-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки НаУКМА. На захід завітали учасники з різних університетів та наукових установ, зокрема з Книжкової палати, Національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Київського університету Бориса Грінченка, викладачі та студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Дискусія розгорнулася довкола ДСТУ 8302:2015. Інформація та документація. Бібліографічне посилання, що вступив у дію у 2016 році. У ній взяла участь і одна з авторів нового ДСТУ Галина Миколаївна Плиса, яка пояснила розбіжність між наведеними в ДСТУ прикладами та правилами самого стандарту помилками, що виникли вже під час друку примірників документа. Про наявність розбіжностей потрібно знати усім користувачам Стандарту та очікувати на виправлення, які обіцяють підготувати окремим додатком.  Крім того, пам’ятати, що документ лише «рекомендовано» науковцям, тоді як в українських періодичних виданнях та установах можуть функціонувати власні правила та політики щодо використання ДСТУ 8302:2015 чи давнішого ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Присутні домовилися про подальші обговорення та організацію подібних заходів в інших університетах. 

Усі, хто пропустив тренінг, можуть знайти презентацію у відкритому доступі, а також приклади використання старого і нового Стандартів в новому розділі "Оформлення списків літератури" на сайті Бібліотеки НаУКМА. 

Репозитарій