Особлива цінність цієї публікації для Могилянської академії в тому, що оригінальний рукопис з третього по останній розділи і ксерокопії машинописного передруку зберігаються в архіві Омеляна Пріцака в Бібліотеці НаУКМА. (Перші дві частини і друкована копія зберігаються в бібліотеці ім. В. І. Вернадського).

Рукопис виглядає як комплект зошитів, списаних фіолетовим чорнилом. На аркушах в клітинку чітким почерком Кримського записані розділи «Історії хазар». Омелян Пріцак загорнув ці зошити в аркуш і надписав «Хазари. Розд. III-XII». На сторінках рукопису бачимо зноски і примітки самого автора, посилання на бібліографічні джерела.

Як рукопис потрапив до Києво-Могилянської академії?

Як розповідає викладачка НаУКМА, к.і.н. Таїсія Сидорчук, перед арештом Агатангела Кримського 1941 року він надавав рукопис для передруку Наталії Дмитрівні Полонській-Василенко. Наталія Дмитрівна дізналася, що молодий сходознавець Омелян Пріцак планує виїхати за кордон для навчання і звернулася до нього з проханням зберегти рукопис, а також деякі інші документи Агатангела Юхимовича. І Омелян Пріцак мав при собі довірені йому папери протягом усіх переїздів, мешкаючи в Німеччині й після прибуття в Америку, аж до тих часів, коли його архівна колекція надійшла завдяки сприянню Києво-Могилянської Фундації в Америці до Академії. Так до нас потрапили й інші документи Кримського, що зберігаються в архівній колекції Омеляна Пріцака, зокрема, унікальна річ - посвідчення члена Академії Наук УРСР Агатангела Кримського.

Про архівні матеріали Агатангела Кримського в Могилянській бібліотеці.
Переглянути опис архівної колекції Омеляна Пріцака можна за посиланням.
Більше про Меморіальну бібліотеку Омеляна Пріцака читайте тут.

Репозитарій