Хижацька публікація описується як "експлуатуюча бізнес-модель для видавничої справи, яка передбачає стягнення плати за публікації з авторів, не перевіряючи статті на якість та плагіат та не надаючи інших редакційних та видавничих послуг, які надають академічні журнали" у Вікіпедії. До недавнього часу серед учасників наукової спільноти не було спільного, стандартного опису та чітко визначених характеристик хижацьких журналів. У 2019 р. група професіоналів, що представляють видавничі товариства, фундаторів, дослідників, політиків, академічних установ, бібліотек, дійшли консенсусу щодо визначення хижацьких журналів та видавців: «Хижацькі журнали та видавці - це особи, які надають пріоритет власним інтересам над інтересами академічними і характеризуються неправдивою або оманливою інформацією, відхиленням від найкращих редакційних та публікаційних практик, відсутністю прозорості та / або використанням агресивних та нерозбірливих звичаїв.» Журнали Відкритого Доступу повинні дотримуватися найкращих практик наукового експертного огляду всіх поданих статей.

А самим авторам потрібно ретельно перевіряти якість як традиційних журналів за передплатою, так і журналів Відкритого Доступу та видавців. Існує безліч посібників та контрольних списків, які можуть допомогти авторам вибрати правильний журнал та видавця, щоб опублікувати свої результати досліджень.

Заповнивши цю форму, команда Наукової Бібліотеки НаУКМА та Центру наукометрії та цифрової підтримки досліджень допоможуть перевірити журнал на: наявність чинного номеру ISSN, присутність у базах цитувань Web of Science та\чи Scopus (у разі присутності - наявність квартилю, Impact Factor (у WoS) або CiteScore (у Scopus), дотримання норм і стандартів академічної доброчесності. Заповнивши цю форму, протягом 3 робочих днів ви отримаєте на електронну пошту аналіз журналу. Послуга доступна безкоштовно для всіх зареєстрованих користувачів Наукової Бібліотеки НаУКМА, що мають активний читацький \ або студентський квиток НаУКМА. Зареєструватись у Науковій Бібліотеці можна онлайн, за посиланням.

 

Консультації

Олександра Ярошенко
Відділ електронних ресурсів, 
к. 1-120, тел. 463-69-31, вн. 240,

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Репозитарій