Варто згадати про ще один зв’язок з НаУКМА: унікальні матеріали, зібрані професором Мейсом, які передала до Наукової бібліотеки НаУКМА його вдова.

Свою бібліотеку Джеймс Мейс почав збирати з кінця 70-х років, під час навчання у Мічиганському університеті, коли занурився у дослідження радянської історіографії 20-х років. Серед інших тут є рідкісні видання з історії України; світової філософії; тексти улюблених письменників – Н. Готорна, В. Скотта, А. Беннетта, твори яких представлені виданнями як 19 так і 20 ст.

Архівні документи Джеймса Мейса представляють науково-дослідницьку, педагогічну і громадську діяльність піонера дослідження національного комунізму в радянській Україні та одного з перших дослідників Голодомору 1932-1933 років.

Більше дізнатися про колекцію Джеймса Мейса у НаУКМА можна за посиланням.

У 2017 р. Бібліотека-Архів стала місцем зйомок документального фільму телеканалу «UA: Перший» про Джеймса Мейса «Траекторія долі». Дивіться фільм про американського політолога, який змінив уявлення світу про історію України, на youtube-каналі Наукової бібліотеки НаУКМА за посиланням.

Репозитарій