Серед цих ресурсів є ті, що охоплюють конкретні галузі досліджень, є і міждисциплінарні бази даних, і всі вони працюють для вас з будь-якої точки світу. Фахівці бібліотеки рекомендують вам свою добірку з 10 найбільш повних та зручних безкоштовних наукових баз даних:

1. CORE — це створений у Великій Британії мультидисциплінарний агрегатор досліджень. CORE має найбільшу колекцію статей відкритого доступу. Це дозволяє користувачам шукати серед понад 219 мільйонів статей. Хоча більшість із них посилаються на повний текст статті на сайті видавця або на PDF-файл, доступний для завантаження, п’ять мільйонів записів розміщено безпосередньо на CORE. Окрім простого пошуку за ключовими словами, CORE пропонує розширені параметри пошуку для фільтрації результатів за типом публікації, роком, мовою, журналом, сховищем і автором. Інтерфейс CORE простий у використанні та навігації.

2. ScienceOpen — дослідницька та видавнича мережа, що базується в Берліні та Бостоні й пропонує відкритий доступ до понад 74 мільйонів статей у всіх галузях науки. Хоча для перегляду повного тексту статей потрібно зареєструватися, реєстрація безкоштовна. Функція розширеного пошуку дуже детальна, що дозволяє знайти саме те дослідження, яке ви шукаєте. Існує велика кількість додаткових можливостей, включаючи ваш профіль автора Science Open, форум для взаємодії з іншими дослідниками, можливість відстежувати цитування, а також інтерактивну бібліографію.

3. Directory of Open Access Journals (DOAJ) - каталог журналів відкритого доступу, що містить понад два мільйони статей близько 18 000 журналів з усього світу, що дозволяє вам переглядати за темою або шукати за ключовим словом. Пошук працює не лише англійською, а й іншими мовами, роблячи DOAJ чудовим інструментом для пошуку національних досліджень.

4. Social Science Research Network (SSRN) — це велика колекція наукових досліджень у галузі соціальних наук. Сайт пропонує понад 700 000 анотацій та понад 600 000 повних текстів статей. SSRN ідентифікує себе як наукову платформу, «пристрасно віддану збільшенню інклюзивності, різноманітності та справедливості в наукових дослідженнях», і вони заохочують і обговорюють використання інклюзивної мови в науці, коли це можливо.

5. Public Library of Science (PLOS) є великим гравцем у світі відкритої науки. Публікуючи 12 журналів відкритого доступу в галузі природничих наук, некомерційна організація прагне сприяти відкритості в академічних дослідженнях. Відповідно до сайту, «весь вміст PLOS відповідає найвищому можливому рівню Open Access, що означає, що наукові статті є негайно та вільно доступними для будь-кого та будь-де». Усі журнали PLOS рецензуються, і всі 12 журналів дотримуються суворих етичних стандартів для досліджень, публікацій і наукової звітності. На веб-сайті PLOS також є ресурси для рецензентів, зокрема вказівки щодо того, як стати рецензентом і як найкраще брати участь у процесі рецензування.

6. CIA World Factbook трохи відрізняється від інших ресурсів у цьому списку тим, що це не онлайн-каталог чи сховище журналів. Однак це корисна безкоштовна дослідницька база даних для науковців з різних галузей знань. Вона надає факти про кожну країну світу, які впорядковані за категоріями та включають інформацію про історію, географію, транспорт та багато іншого. У World Factbook можна шукати за країнами чи регіонами, а також є інформація про світові океани.

7. Paperity є пошуковою системою журналів і статей відкритого доступу. На додаток до надання читачам легкого доступу до тисяч журналів, Paperity прагне допомогти журналам збільшити свою присутність. Paperity доступний для мобільних пристроїв, як через браузер, так і з програмою Paperity Reader (Android, iOS). База даних також доступна в соціальних мережах Twitter і Facebook.

8. EconBiz — чудовий ресурс для економічних та бізнес-досліджень, що має неймовірно корисний розділ дослідницьких навичок із такими ресурсами, як Guided Walk, послуга, яка допомагає студентам і дослідникам здійснювати пошук, оцінювати джерела та правильно цитувати посилання; Research Guide EconDesk, довідкова служба для відповідей на конкретні запитання та надання порад для допомоги в пошуку літератури. Інші корисні ресурси включають персональні списки літератури, календар подій, конференцій і семінарів, а також тезаурус економічної термінології, який допоможе знайти ключові слова для пошуку. Щоб бути в курсі подій EconBiz, ви можете підписатися на їхню розсилку.

9. BioMed Central надає доступ до досліджень з понад 300 рецензованих журналів. Спочатку BioMed Central зосереджувався на ресурсах, пов’язаних із фізичними науками, математикою та інженерією, але згодом також включив журнали, які охоплюють ширший спектр дисциплін, з метою надання єдиної платформи, яка надає статті відкритого доступу для різноманітних дослідницьких потреб. Ви можете переглядати ці журнали за темою чи назвою, або ви можете шукати всі статті за потрібним ключовим словом. Крім того, на веб-сайті є ресурси для допомоги та підтримки редакторів у рамках їхнього зобов’язання підтримувати високоякісні рецензовані журнали відкритого доступу.

10. EThOS, база даних якою керує Британська бібліотека, дозволяє шукати серед 500 000 докторських дисертацій вищих навчальних закладів Великої Британії. Більше половини записів мають повний текст.

Звісно, в цей перелік ми не включили багато інших чудових наукових баз даних відкритого доступу, яких на сьогодні існує більше 100. Серед них є архіви препринтів (такі як arXiv e-Print Archive), реферативні бази даних ( такі як PuedbM або Education Resources Information Center), агрегатори (Semantic Scholar або Bielefeld Academic Search Engine), директорії репозитаріїв (OpenDOAR) та ін. Нагадуємо також і про передплачені ліцензійні ресурси, що доступні в НаУКМА, повний перелік можна знайти тут. Фахівці бібліотеки будуть раді відповісти на будь-які ваші запитання щодо наукових електронних ресурсів, для цього пишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., а також Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Репозитарій