Сьогодні відзначає свій 90-річний ювілей Тарас Григорович Гунчак - відомий українсько-американський історик і громадський діяч, доктор філософії та професор Ратгерського університету у США, активіст наукового та громадського життя української діаспори у США, почесний доктор Національного університету «Києво-Могилянська академія». Щиро вітаємо вченого та бажаємо міцного здоров'я і мирного неба!

Наукова бібліотека НаУКМА має у своєму фонді колекцію документів історика, яка значною мірою складається із архівних матеріалів. Це фотокопії та мікрофільми документів, з якими науковець працював у різних архівах світу, зокрема у Федеральному архіві Німеччини, Національному архіві США, Центральному державному історичному архіві України у Львові.

Книжкова частина колекції складається з видань, присвячених українській революції 1917-1922 рр., правничих студії, публікацій архівних матеріалів, рідкісних українознавчих праць. Серед унікальних видань є «Украинскій народъ в его прошломъ и настоящемъ» (перша енциклопедія українознавства, яка була видана в Петербурзі за ініціативи М.С. Грушевського), «Замітки і матеріяли до історії української революції: 1917-1920 рр.» П. Христюка, «Мої спомини про недавнє-минуле» Д. Дорошенка, «Шлях визволення» М. Шаповала, «Trial of the major war criminals before the International Military Tribunal, Nuremberg, 14 November 1945 - 1 October 1946.» (42 томи архівних матеріалів з Нюрнберзького процесу) та інші.

Репозитарій