Магістерська програма «Юдаїка» в НаУКМА – це перша і єдина програма в Україні з дипломом державного зразка за спеціальністю «Історія і археологія» та спеціалізацією «Юдаїка» – вона є тільки у Києво-Могилянській Академії. Програма безоплатна й існує з 2012 року.
Спільно з НаУКМА її започаткували Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад України) за підтримки багатонаціональної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» і запрошують реєструватися для вступу – вступна кампанія закінчується 29 травня 2024 року, деталі на сайті НаУКМА за посиланням.
Вступати на програму можуть випускники ЗВО, які мають диплом бакалавра, магістра або спеціаліста незалежно від року випуску та спеціальності. Наявність або відсутність єврейського походження не має значення — програма має винятково академічний характер і спрямована на дослідження історії, культури, літератури й релігійної традиції єврейського народу, єврейської філософії, звичаєвого права тощо в контексті історії України й Центрально-Східної Європи в цілому.

Навчання на магістерській програмі триває 2 роки – це повноцінне навчання в Києво-Могилянській академії з лекціями й семінарами, літньою практикою, іспитами й захистом дипломної роботи.

Студенти програми отримують:
- ґрант, який повністю покриває вартість навчання;
- стипендію (за умови виконання навчального плану);
- проживання у гуртожитку за потреби;

Студенти 2024–2026 років навчання матимуть можливість стажуватися і працювати в Центрі досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА (керівник — Леонід Фінберг) й користуватися його багатою архівною й бібліотечною колекцією.

Магістерська програма з юдаїки спирається на новітні освітні методики, залучає інноваційні технології, сприяє студентам в отриманні стажування за кордоном. Навчальний процес передбачає:
• вивчення курсів із єврейської історії й культури, єврейських мов (івриту і їдишу [обов’язково], а також арамейської [як вибіркового курсу]);
• архівно-музейно-бібліотечну практику в установах Києва і Львова, під час якої студенти безпосередньо знайомляться з матеріальною спадщиною євреїв України й набувають практичних навичок дослідницької роботи з відповідними матеріалами;
• літнє стажування в Єрусалимському університеті з метою опрацювання бібліотечних і архівних колекцій і консультування з ізраїльськими фахівцями (на конкурсній основі; реалізація стажування залежить від подовження воєнного стану в Україні й ситуації з безпекою в Ізраїлі);
• можливість слухати гостьові лекції викладачів із партнерських інституцій України і світу.

«Я бачу широке поле для застосування знань, які дає ця магістерська програма. Понад 30 років ми відновлюємо єврейське життя в Україні, розбудовуємо громаду. В цьому єврейському житті є певні потреби у фахівцях конкретних напрямків – і в навчальних закладах, і засобах масової інформації, і в роботі з архівами – в Україні збереглися величезні єврейські архіви. Крім того, програма має розгалужені зв‘язки з міжнародною науковою спільнотою, що дає можливість інтегрувати наших майбутніх фахівців в єврейське коло вчених і викладачів за кордоном», – каже співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс і запрошує до вступу!
Докладніше про умови читайте за посиланням.

Анкета для вступників.
Заповнюйте і долучайтеся до когорти студентів єдиної в Україні грантової програми з юдаїки в НаУКМА!

 

На фото:
Йосиф Зісельс, співпрезидент Вааду України;
Студенти магістерської програми з юдаїки в НаУКМА попередніх випусків.