Рукописні книги з приватної колекції видатного вченого Омеляна Пріцака стали доступними для наукових досліджень через представлення їх оцифрованих копій в цифровій колекції НаУКМА.
Омелян Пріцак був філологом, сходознавцем, істориком, іноземним членом НАН України, членом Наукового товариства імені Шевченка, Української вільної академії наук, Міжнародної асоціації україністів та почесним доктором всесвітньо відомих університетів. В його книжкові колекції представлено рукописні книги арабською, перською, османо-турецькою мовами, які датуються XVI-XVIII ст. До них входять поетичні збірки, теологічні трактати, словники, граматики, молитовники, трактати з астрономії, збірка зразків вишуканого стилю у листуванні, історико-генеалогічна збірка зі списками і генеалогією султанів, візирів та кримських ханів тощо. Ці рукописи переписані невідомими майстрами та зберігають важливі культурні та літературні аспекти свого часу. Вони є не тільки важливими джерелами для дослідження культурної та літературної спадщини, але й свідченням про впливність та значущість Пріцака як вченого та колекціонера.

Детальний опис рукописів став можливим завдяки зусиллям Майкла Ермана (@Michael Erdman), керівника відділу Близького Сходу та Центральної Азії Британської бібліотеки British Library. Ми надзвичайно вдячні за його допомогу в ідентифікації рукописів.
Цифрова колекція рукописів, є важливим ресурсом для студентів, вчених та всіх, хто цікавиться культурою та історією Східної Європи, Близького Сходу та Центральної Азії. Ця ініціатива сприятиме подальшому дослідженню та розумінню культурних, літературних та історичних аспектів Східної та Центральної Європи, а також підкреслить значення розвитку цифрових бібліотечних ресурсів для збереження та поширення культурної спадщини всесвітнього значення.